Pieczywo Kurpiowskie

Kołacz razowy na liściu chrzanowym

Jest to chleb pieczony według starodawnej receptury. Sporządzany z naturalnego zakwasu, mąki razowej i wypiekany na liściu chrzanowym.

Kołacz razowy z miodem i syropem na liściu chrzanowym

Jest to również chleb pieczony według starodawnej receptury. Skład surowcowy ma taki sam jak kołacz razowy na liściu chrzanowym, dodatkowo zawiera miód i syrop ziemniaczany.

Kołacz razowy z ziarnami na liściach chrzanu

Pieczony według starodawnej receptury, podobnie jak kołacze razowe, dodatkowo dodana jest mieszanka z ziarnami zbóż

Kołacz razowy z otrębami na liściach chrzanu

Bazuje na starodawnej recepturze chleba razowego, dodatkowy składnik to otręby . Kołacze razowe w sezonie zimowym wypiekane są na otrębach zamiast liści

Chleb żytni kurpiowski z kartoflami

Sporządzany jest z naturalnego kwasu, mąki żytniej i gotowanych kartofli. Jego skład i proces technologiczny decyduje o tym, że ma taki sam smak i wygląd jak chleb pieczony dawniej przez nasze babcie. A dodatek ziemniaków przedłuża jego świeżość.

Chleb domowy

Produkowany na zakwasie, bez dodatku drożdży, z samej mąki żytniej pytlowej i z gotowanymi kartoflami.

Fafernuchy

Są to małe ciasteczka (przypominające kopytka), produkowane z ciasta chlebowego z dodatkiem marchwi, cukru, miodu i niewielkiej ilości pieprzu. Fafernuch kurpiowski powinien być bardzo twardy, my produkujemy bardziej miękkie, ze względu na klientów. Dawno temu jak Kurp szedł do pracy na dwór to przed wyjściem zawsze sięgnął do worka lnianego i garść fafernuchów wziął do kieszeni, a ten worek zazwyczaj stał w sieni. Te fafernuchy służyły mu za posiłek podczas pracy

Placek kurpiowski

Produkowany jest według starej receptury, co decyduje o tym, że jest bardzo smaczny. Jego smak, zapach i wygląd jest identyczny z plackiem jaki piekły nasze babcie. Zawiera mąkę pszenną, smalec, cukier, jaja wiejskie oraz nie ma zbędnych barwników.

Chlebki tureckie

W skład surowcowy wchodzi: mąka pszenna, miód, syrop maltozowy, cukier, kawa zbożowa, rodzynki. Są to chlebki o smaku słodkawym.

Łopatka w chlebie

Jest to łopatka wieprzowa pieczona w cieście chlebowym. Kurpie zawsze piekli takie przysmaki, jak łopatka na święta roczne.

Wszystkie chleby są produkowane na naturalnym zakwasie, bez polepszaczy i konserwantów,
a pieczywo pszenne bez barwników.